Diksiyon Egzersizleri

Aile Danışmanı Ne İş Yapar?

Sözlü iletişimin en önemli unsuru hiç şüphesiz dil olarak ön plana çıkmaktadır. Dilin doğru ve etkili bir şekilde kullanılması iletişim kalitesini pozitif yönde etkileyen bir unsurdur. Kişinin kendini doğru ifade edebilmesi için ise dikkat edilmesi gereken bazı detaylar söz konusu olmaktadır. Bireyler, kendini ifade etmenin aslında kolay birer eylem olduğunu düşünebilir. Fakat durum hiç de göründüğü kadar kolay olmamaktadır.

İletişim hayatın her anında ihtiyaç duyulan bir olgudur. Zira her birey temelde sosyal bir varlıktır ve en basit yönden bakıldığında kendi yaşamını idame ettirebilmesi açısından daima birileri ile iletişim kurma eğilimindedir. İletişimin güçlü olması için akıcı konuşma önemli bir yere sahiptir. Kişi akıcı konuşma sayesinde karmaşıklıklardan uzaklaşarak kendini daha doğru ifade etme şansına sahip olabilmektedir. Diksiyon açısından da önemli bir unsur haline gelen akıcı konuşma, gündelik yaşamın yanı sıra eğitim ve meslek hayatında da insan ilişkilerinin güçlenmesine yardımcı olmaktadır.

Akıcı konuşmanın bir diğer önemi ise aslında birer köprü niteliği taşımasıdır. Karşıdaki bireyi daha kolay etkileyebilmek ve bunun yanı sıra dil karmaşasından kurtulmak, iletişim köprüsünün daha sağlam hale gelmesine zemin hazırlamaktadır. Akıcı konuşabilmek adına ise kişilerin diksiyon eğitimleri alması faydasına olabilmektedir. Ses tonunu doğru kullanması, gereksiz kelimelerden kaçınılması, kelimelerin doğru seçilmesi gibi pek çok etken akıcı konuşmanın aslında teknik boyutları arasında yer almaktadır.

Akıcı Konuşma Egzersizleri Nelerdir?

Akıcı konuşma egzersizleri; ağız egzersizleri, nefes egzersizleri, dil egzersizleri ve çene egzersizlerini kapsamaktadır. Bu egzersizlerin yanı sıra tekerlemelerden yardım almak ve kitap okumak kişilerin akıcı konuşmasında önemli birer unsur olarak bilinmektedir. Bireyler ezbere dayalı konuşmaktan çok bilmediği kelimelere yönelebilir. Bu sayede daha hızlı yol kat etme şansına sahip olmak mümkündür.

1-Nefes Egzersizleri:

Akıcı konuşma egzersizleri, özellikle iletişimini daha kuvvetli hale getirmek isteyen kişilerin başvurmuş olduğu bir dizi teknik yöntemlerin bütününü ifade eden bir kavram sayılabilmektedir. Bu tekniklerden en önemlisi hiç şüphesiz nefes egzersizleri olarak öne çıkmaktadır. Nefesin doğru bir şekilde kullanılması konuşmanın daha akıcı olmasını sağlamakta ve kesintilerin önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır.

Diyafram nefesi gerek sağlık gerekse iletişim açısından büyük öneme sahiptir. Zira konuşma esnasında pek çok birey doğru nefes almaması sebebi ile ses kesilmelerine maruz kalabilmektedir. Bu durum kişinin özgüveninin düşmesine ve iletişimin kesintiye uğramasına neden olmaktadır. Akıcı bir iletişim için ise aslında hiç istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir. Kesintiye uğrayan iletişim sebebi ile dikkat dağınıklığı oluşabilmekte ve anlaşılırlık oranı düşmektedir.

Diyafram nefesi farklı yöntemler ile gerçekleştirilebilmektedir. Pek çok birey aslında göğüs bölgesinden nefes alıp vermekte ve bu sebeple ise nefesini etkin bir şekilde kullanamamaktadır. Diyafram nefesi, nefesin etkili ve doğru bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır. Burundan alınan nefes karın bölgesinin yani diyaframın genişlemesini sağlayacak ve verilen nefes neticesinde karın bölgesi içe çökecektir. Aksi takdirde diyafram nefesi söz konusu olmayacaktır.

Nefes egzersizleri Diksiyon eğitimleri, şan dersleri ve hatta psikoloji alanında kullanılan teknikler arasında yer almaktadır. En çok tercih edilen nefes egzersizleri arasında 7-11 nefes tekniği yer almaktadır. Bu teknik esnasında kişi 7 saniye boyunca diyafram bölgesine iletecek şekilde nefes alır ve sonrasında yavaş yavaş 11 saniye boyunca nefes verir. Bireyler bu egzersiz esnasında zorluk yaşayabiliyor olsalar da zamanla diyafram kasları daha çok güçlenecek ve kolaylıkla yapılabilir hale gelecektir. Nefes egzersizlerinin bir diğer getiri ise kişinin daha sakin olmasıdır. Bu sayede heyecanlı olan kişiler açısından da büyük faydalar sağlayacak ve iletişimi bu açıdan da daha güçlü hale getirecektir. Diksiyon eğitimlerinden yararlanmak kişinin nefes egzersizi hakkında daha fazla bilgi edinmesine ve hitabetinin güçlü hale gelmesine yardımcı olabilmektedir.

2-Çene Egzersizleri:

Akıcı konuşma egzersizleri içerisinde çene kaslarının güçlendirilmesi de yer almaktadır. Ağız ve çene kaslarının güçlendirilmesi kelimelerin daha doğru bir şekilde telaffuz edilmesine imkan sağlayacak ve iletişimi daha etkin kılacaktır. Çene ve ağız kaslarının güçlenmesi sözcüklerin daha net çıkmasını sağlayacak ve anlaşıla bilirlik oranını artıracaktır. Çene egzersizleri çene kaslarının güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Çene egzersizi için;

  • - Çenenizi ağzınız hafif açık konumdayken ileri doğru kaydırın. Alt dişler üst dişlerin önüne gelecek şekilde hareketi en az 10 tekrar şeklinde yapabilirsiniz. Zamanla çene kaslarınız çok daha güçlü hale gelecektir.
  • - Çenenizi hızlı bir şekilde açıp kapatmak çene kaslarının güçlenmesine yardımcı olabilir.
  • - Ağız hafif açık konumda iken çene ile dairesel hareketler gerçekleştirmek bu konuda yardımcı olabilecek bir diğer yöntemdir. Çenenizi zorlamamaya özen gösterin.
  • - Yukarı doğru bakarak ağzınızı hafif açık konuma getirin. Çenenizi öne doğru gelecek şekilde ileri kaydırın. Bir süre sonra kaslarınızdaki gerilimi kolaylıkla hissedeceksiniz.
  • - Çenenin alt kısmına iki el ile yumru yaparak baskı uygulamak ve bunun üzerine çeneyi hareket ettirerek konuşmaya çalışmak çene kaslarını kuvvetlendiren uygulamalar arasında yer almaktadır
Tüm bunların yanı sıra çene kası için en etkili yöntemlerden biri sakız çiğnemektir. Sakız çiğnemek çene kaslarınızın kuvvetlenmesine yardımcı olacaktır.

3-Dudak Egzersizleri:

Dudak egzersizleri akıcı konuşmanın olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Farklı pek çok dudak egzersizi bulunmakta ve ne kadar fazla dudak egzersizi yapılırsa dudak kasları o denli hızlı bir şekilde kuvvetlenmektedir.

  • - Dudakları sıkıca kapatarak ve büzerek nefesi dışarı vermek en etkili dudak egzersizleri arasında yer almaktadır.
  • - U ve x harflerini peş peşe sürekli sürekli söylemek dudak kaslarını çalıştırmanın en etkili yollarındandır.
  • - Sakız çiğnerken sesli olarak kitap okumak da bu konuda sizlere yardımcı olabilir.
  • En çok bilinen dudak egzersizleri arasında dişlerin arasına kalem sıkıştırarak kitap okumak yer almaktadır.
Bu egzersizler düzenli bir şekilde tekrar edildiğinde dudak kaslarınızın kısa süre içerisinde güçlendiğine şahit olacaksınız.

4- Dil Egzersizleri:

Dil egzersizleri, dil tembelliği gibi sorunların önüne geçilmesine yardımcı olurken harflerin ve sözcüklerin daha net bir şekilde ifade edilmesi olanağını beraberinde getirmektedir.

  • - Dilinizi alt kısımda yer alan ön dişlere bastırarak ileri geri olacak şekilde hareket ettirebilirsiniz.
  • - Çenenin dış kısmında ve dudağın iç kısmında yer alacak bölgede dili dairesel bir şekilde hareket ettirmek sizlere dil kaslarının çalışmasında yardımcı olacaktır.
  • - Ağız içerisinde dili çiğnemek en çok başvurulan yöntemlerden biridir.

Akıcı Konuşma Egzersizleri Faydaları Nelerdir?

Akıcı Konuşma egzersizleri insan ilişkilerinde etkileyici bir iletişim kurabilmek açısından mutlaka her insanın yapması gereken egzersizler bütünüdür. Hitabet konusunda güçlü olmak ve etkili iletişim kurabilmek isteyen kişilere her alanda fayda sağlayabilmektedir. Üstelik iş yaşamındaki performansın artmasına da imkan sunmaktadır. Akıcı konuşma egzersizleri sayesinde, insan ilişkilerinizi kuvvetlendirebilir, kendinizi daha iyi ifade edebilir, ikna kabiliyetinizi güçlendirebilirsiniz.

Akıcı Konuşma Egzersizleri İçin Eğitim Seçenekleri

Akıcı konuşma egzersizleri hakkında daha kapsamlı bilgi almak isteyen bireyler genel olarak diksiyon ve hitabet eğitimlerine başvurmaktadır. Bu sayede daha etkin biçimde tüm incelikleri ile akıcı konuşma tekniklerini öğrenebilir ve hayatın her alanında uygulama şansı yakalayabilmektedir. Diksiyon eğitimleri içerisinde genel olarak alt kategoride akıcı konuşma egzersizleri bölümü yer almaktadır. Bazı eğitim kurumlarında sadece bu konuya özel eğitim seçenekleri de yer alabilmektedir.